Micael Corneliusson •  14 augusti 2020  • 4 min Läsning  

Coaching tänder elden som skapar hög prestation

Uppdaterad: 14 augusti 2020

På Magokoro tror vi starkt på att alla har kapacitet att lära sig och prestera på en högre nivå. En ledares uppgift anser vi är att frigöra potentialen och skapa förutsättningar för hög prestation hos andra.

Att känna till vad som leder fram till starka prestationer hjälper en ledare att rikta in sin coachning och maximera effekten av den. InsideOut Development, vars coaching-program vi levererar i Sverige, har identifierat och sammanställt fyra framgångsfaktorer och satt samman dem till ett ”prestationshjul” (The Performance Wheel) där alla delar samverkar med varandra.

De fyra faktorerna är: ”Focus, Faith, Fire and Knowledge”.

Genom att känna till och arbeta med dessa fyra faktorer kan en ledare se vilken av delarna som behöver stärkas för att bana vägen till bättre prestationer – och sedan med hjälp av den internationellt beprövade GROW-modellen få det att hända. Läs mer om GROW-modellen här!

En framgångsfaktor är Eld – vår passion och drivkraft

Eld är vår passion och vår drivkraft att göra saker - och göra dem bra. Och även om det kan verka svårt att påverka har det en stark effekt på våra prestationer. Tänk på ett framgångsrikt företag med en passionerad ledare. Kanske dyker namn som Richard Branson, Steve Jobs och Petter Stordalen upp. Det är inget sammanträffande.

Några bra frågor att ställa kan vara:

  • Vad får mitt driv och min passion mig att göra?
  • Är jag passionerad nog att fokusera på en uppgift/ett projekt trots möjlighet att bli ignorerad eller kritiserad?
  • Är jag passionerad nog att göra det lilla extra?
  • Har jag tillräcklig energi för att säkerställa att jag blir hörd?

Vår passion och motivation att prestera (och motsatsen, likgiltighet) påverkar våra prestationer otroligt mycket och socialpsykologer har utfört dussintals studier kring detta som alla säger samma sak.

Psykologin bakom passion och driv

Människor är naturligt dragna till att söka spänning. Vi är genetiskt programmerade att aktivera oss, mentalt eller fysiskt, för att frigöra dopamin. "En törst efter spänning är gömt i våra gener" skriver Association for Psychological Science.

Medan forskningen mest är refererad till i medicinska tidskrifter som har att göra med skadliga beroenden, så är samma driv och beroende av spänning djupt inbäddat i oss och pushar oss mot projekt som exalterar oss. Vi spenderar helt klart mer energi på projekt vi är passionerade för. Och som ledare gäller det att ta reda på och inte anta vad medarbetarna motiveras av. Då kan du verkligen frigöra krafter som leder till bättre prestationer. Tim Gallwey, ansedd som sportpsykologins grundare och författare till boken ”The Inner Game of Tennis”, skriver ”Natural focus occurs when the mind is interested. When this occurs, the mind is drawn irresistibly toward the object (or subject) of interest.”

Ett sätt att locka fram den interna passionen och drivkraften är genom att presentera mål tydligt, logiskt och med logiska processer. Forskning av Latham and Locke förklarar, ”Ju klarare och ju tydligare och mer utmanande ett mål är, desto bättre levererar man”. När du sätter mål aktiverar du motivationsmekanismer som stimulerar prestationer. Exempelvis riktning, ansträngning, uthållighet och strategi. Verklig passion och drivkraft som åstadkommits genom klok målsättning skapar också en uppåtgående spiral av prestationer. Och ju bättre vi förstår våra mål, ju mer sannolikt är det att vi uppnår dem och det i sig ökar vår tilltro och vi sätter ännu mer ambitiösa mål i framtiden.

När människor upplever sina egna ögonblick av insikter, frigör det plötsliga boostar av högenergi-hjärnaktivitet. Det frigör då adrenalin och dopaminliknande substanser som skapar nya banor i hjärnan som inte fanns där förut. David Rock och Jeffrey Schwartz förklarar: ”När människor själva skapar de nya kopplingarna, blir de varje gång mer energi-boostade av dem, och vill utföra de kopplingarna om och om igen. De vill se dem bli till verklighet.”

Att använda GROW-modellen för att maximera elden

GROW-modellen är en av världens mest kända modeller för coachning. Genom att använda denna modell kan du identifiera eventuell brist på passion och drivkraft och steg för steg komma framåt mot en lösning.

GROW-modellen är ett beprövat ramverk för beslutsfattande och problemlösande. Modellen möjliggör för människor att fatta beslut, hålla åtaganden och prestera resultat. Den bryter ner komplexa beslut till enkla steg. Och den eliminerar distraktioner och låter medarbetare fokusera på en aspekt av beslut åt gången. Läs mer om GROW-modellen här!

Organisatorisk eld

En organisation med stark eld (passion och drivkraft) har en positiv energi helt riktad mot att uppnå organisationens syfte och mål.

Utan passion fylls organisationen ofta upp med apati, brist på intresse och motvillig följsamhet. Denna dåliga energi brukar leda till skvaller, intern politik och kritik. Eld handlar om energi, passion, engagemang och att göra det där lilla extra. Och din eld som ledare kommer vara riktmärke för dina medarbetare. Så det är väldigt svårt att ha medarbetare med mycket eld om du inte har det själv. Om så är fallet behöver du få upp din egna eld först och sen hjälpa andra.

Boktips: You Already Know How To Be Great.

Eld är en nyckelfaktor för prestationer men inte den enda. Tre andra kritiska faktorer är tilltro, kunskap och fokus.

Vill du veta mer om oss på Magokoro och våra coachingprogram? Läs mer här!

530 Visningar

3 

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
Stäng